Топ-5 продуктів, що провокують розвиток карієсу

Бережи честь змолоду.

Цей вислів можна застосувати і до посмішки.

Детальніше розповість Христина Плотнікова-дієтолог, Нутриціолог, коуч з харчування, фахівець по роботі з мисленням.

1. Солодощі та цукерки

Лідери списку-всілякі солодощі. Особливо шоколад, льодяники, тягучі жувальні цукерки. Словом, все, що прилипає до зубів, довго розсмоктується і дряпає емаль при розкушуванні. Чим рідше солодощі контактують з емаллю зубів, тим нижче ризик розвитку карієсу. 

Топ-5 продуктов, провоцирующих развитие кариеса

Якщо життя без солодкого вам не мила, спробуйте звикнути до більш корисним продуктам: зефіру, мармеладу або меду. Після їжі використовуйте ополіскувачі, щоб відновити кислотно-лужний баланс в порожнині рота.

2. Кисло-солодкі продукти

В основному це солодкі фрукти, фруктові соки, оцет, мариновані страви. Кислота в складі сприяє розм’якшенню емалі, а цукор – швидкому розмноженню хвороботворних бактерій. Тому намагайтеся мінімізувати контакт з кисло-солодкою їжею і напоями: не затримуйте їх довго в роті, пийте соки і смузі через соломинку.

3. Газована вода

Газовані напої містять вуглекислий газ, кислоту і цукор у високій концентрації. Така “гримуча” суміш створює всі умови для руйнування емалі і вимивання кальцію з зубів, оскільки різко підвищує кислотність в порожнині рота.

4. Кава і чорний чай

Любителі традиційних напоїв повинні знати, що кава і чай не тільки псують колір зубної емалі, але і руйнують її. 
Головну небезпеку становить найтонша плівка, яку утворюють на поверхні зубів фарбувальні речовини. Вона залишається після чаювань і перекусів з чашкою кави. 

Через це поверхня стає більш шорсткою, що сприяє активному скупченню нальоту і хвороботворних бактерій. До того ж, кофеїн перешкоджає засвоєнню кальцію з продуктів харчування, роблячи ваші зуби вразливими.

5. Продукти, багаті крохмалем

У цей список входить випічка з білого борошна, солодкі булочки, печиво, чіпси, попкорн, сніданки з кукурудзяних пластівців і т.д. справа не тільки в тому, що такі продукти прилипають до зубів. Суміш крохмалю і цукру активно стимулює утворення в роті кислоти, яка розм’якшує зубну емаль і сприяє її руйнуванню.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.